Verifică să fie apă în bol și umple dozatorul1 cu mâncare. La o oră fixă, bobițele aromate vor umple iar bolul de mâncare care acum este gol, pentru că un îmblănit grăsun a fost flămând dis-de-dimineață și a avut grijă să-și facă plinul. Îl strânge în brațe pe Bondocel, împotriva voinței lui și încuie ușa. Bondocel e norocos cu o stăpână așa de grijulie și iubitoare. Mara începe o nouă zi de lucru.

– Meeeoooou! De ce mă ia în brațe chiar de dimineață?! Oare nu și-a dat seama că nu-mi place? Chiar nu mă simt bine când face asta. De dimineață sunt balonat2. Dacă mă mai și strânge cineva în brațe… Sunt sigur că într-o zi voi exploda. Oricum… Acum a plecat. E vremea să mă tolănesc la soare, lângă geam.

Motanul Bondocel face parte din neamul pisicilor Scottish Fold și e descendentul3 unei familii de rasă pură. A participat la numeroase concursuri în urmă cu 2 ani, unde a câștigat numeroase trofee. Însă, astăzi nu mai frecventează4 concursurile de frumusețe, pentru că s-a îngrășat. Îi cam place să mănânce și să nu facă prea multe lucruri. Mara a observat acest lucru și a decis că este vremea să-l treacă pe Bondocel la un regim alimentar. După-masă, când Mara ajunge de la serviciu, îl va scoate pe Bondocel la plimbare. Motanul nu e încântat că trebuie să-și murdărească lăbuțele pe trotuarele reci și să suporte toată zarva5 din oraș. Deși iese la plimbare încă de când era doar un pisoi, Bondocel încă nu agrează lumea dinafara apartamentului comod și cald, unde are destule perne moi pe care să trândăvească6.

– Cip-cirip! Salut! Ce faci, pufosule? Cum îți mai merge?
– Meeeoooouuuu! Mrrr! Dă-mi pace, Cipi! Nu vezi că am treabă? Sunt foarte ocupat.
– Ah, da. Cirip! Uitasem că să stai cu burta la soare este o activitate foarte antrenantă și nu trebuie să fii deranjat. E obositor, așa-i?
– Foarte amuzant. Dar am uitat să râd… Și, mă rog ție, ce s-ar presupune că trebuie să facă o pisică de rasă?
– Ciriiiiip! Ei bine, în general, pisicile sunt foarte comode și nu e neapărat un lucru rău. Dar majoritatea pisicilor au o condiție fizică de invidiat. Sunt mereu gata să prindă o vrabie în zbor. Sunt cumva atleți7 cu blană. Pentru mine, ca vrabie, mă ajută că tu ești mai dolofan. Dacă îți vine în gând să alergi duă mine și să-mi vii de hac… Ei bine, nu prea ai reuși să mă prinzi, pentru că ai obosi.
– Mrrr! Ce vrei să spui cu asta, Cipi? Știi că eu mănânc doar preparate special concepute8 pentru pisici de rasă. Nu-mi sunt pe plac micile viețuitoare. Am auzit de la niște motani de cartier că aveți carnea ațoasă9 și sunteți mai mult oase, decât carne. E prea mare deranjul pentru o răsplată atât de mică. În plus, noi doi ne înțelegem. Meeeou! Ai uitat?
– N-am uitat, amice. Cip-cirip-cirip! Îmi fac griji pentru tine, Bondocel. Nu cred că e sănătos să stai toată ziua tolănit și să fii și așa de grăsun. Uite! Până și Mara și-a dat seama de acest lucru și acum îți dă mâncare în porții mult mai mici. Te scoate și la plimbare. Ai fost recent și la veterinar, așa-i?
– Da, am fost. Nu suport cabinetele alea. Miros a medicamente. Fuuuh! Mrrr! Doctorul mă pipăie10 și mă întoarce pe toate părțile. Data trecută, cu greu m-am abținut să nu râgâi. Nu e un gest elegant din partea unui motan de soi11, știi?
– Of, Bondocel… Nu prea cred că mă înțelegi. Ne vedem mai târziu. Poate te vei gândi la ce ți-am zis. Cirip-cirip!
– Pe mai târziu, Cipi! Ai grijă pe unde zburătăcești. Meeeeou!

Pe bună dreptate, Bondocel era nedumerit12 de ceea ce-i spusese amicul lui înaripat – Cipi. Asta l-a pus pe gânduri pe motan. Își spunea în sinea lui că nu arată rău pentru un motan retras din competițiile de prestigiu13. Dar Cipi avea totuși dreptate: Mara își face griji pentru sănătatea lui. L-a trecut la regim, îl duce la veterinar, ba chiar îl scoate și la plimbare mai des decât înainte. Bondocel începea să înțeleagă, cu toate că încăpățânarea lui pisicească îi întuneca gândirea.
– Oare ce fac oamenii atunci când simt că sunt leneși? Oare ei își dau seama că sunt leneși sau le atrag alții atenția? Cred că ar trebui să nu mai fiu atât de încăpățânat cu cei din jurul meu. Toți se îngrijesc de mine și eu parcă sunt împotrivă…

Gata! Bondocel știa ce are de făcut. Urma să fie un motan entuziasmat14 și să profite de orice ocazie când va fi la plimbare, ca să fie cât mai activ. Ba chiar și-a propus ca atunci cănd este singur acasă, să facă diverse activități. Va face ture de apartament la fiecare două ore și va escalada15 în fiecare zi turnul de sisal16 cumpărat de Mara. Când va obosi, va lua pauze nu prea lungi, iar de mâncat nu va cere mai mult decât îi oferă Mara.
– Meeeou! N-ar trebui să fie prea greu, nu? Gata, e vremea să fiu din nou campionul Bondocel.

Când Mara a sosit acasă de la muncă, a mâncat și a ieșit la plimbare cu Bondocel. Spre surprinderea ei, motanul a fost foarte încântat de plimbare și, chiar mai mult, a ales să colinde străzile orașului mai mult decât de obicei. Și, spre deosebire de alte dăți, Bondocel nu a mai mieunat ca să fie luat în brațe, ci s-a întors acasă pe cele patru lăbuțe ale lui. Mara era încântată și totuși curioasă de ce Bondocel se comportă diferit. Urma să fie atentă în continuare la cum se comportă micuțul îmblănit. Era un semn bun, însemna că poate Bondocel și-a dat seama că e nevoie de o schimbare.

O nouă zi începuse. Înainte să plece la muncă, Mara l-a mângâiat pe Bondocel pe cap și i-a urat spor la treabă. Motanul s-a gudurat17 pe lângă picioarele ei în semn de mulțumire. Ziua ce tocmai începuse nu urma să fie ușoară, iar Bondocel o știa prea bine. A sorbit puțină apă și s-a apucat să alerge prin casă. Făcuse 3 ture de apartament și deja simțea că obosește, totuși, s-a decis că e mai bine să facă încă o tură, după care să ia o scurtă pauză și să se delecteze18 cu un mic dejun hrănitor.

– Cip-cirip! Toate bune, Bondocel? Ei bine, te-ai gândit le ce ți-am spus ieri?
– Mrrr! Salutare, Cipi! Să știi că da, m-am gândit, dar vreau să mă lămurești cumva. De ce vor mai toți să mă schimbe? Sunt grăsun și moale și pufos, ca o minge… E un lucru rău? Nu le mai place de mine așa? S-au plictisit?
– Nu, Bondocel… Cip-cirip-cirip! Ești frumos și atrăgător și așa pentru noi toți. Este adevărat, la concursurile de prestigiu, merg pisicile care se află într-o condiție fizică de invidiat. Așa ai fost și tu cândva. După cum spuneam. Cirip-cirip! Noi te iubim și așa, dar ne facem griji pentru sănătatea ta. Vezi tu? Pot apărea alte probleme grave, dacă ești leneș și grăsuț. Iar noi vrem ca tu să fii bine și sănătos. De asta ai fost și la veterinar. Mara vrea să fii bine.
– Ah… Înțeleg. Îți mulțumesc, Cipi! Are sens ce mi-ai spus. Mă voi strădui să fiu din nou în formă. Nu vreau să o îngrijorez și mai mult pe Mara. Ea chiar mă iubește și ar trebui să îi arăt și eu că o iubesc prin eforturile19 mele de a mă face bine.

Cipi reușise să-și ajute prietenul îmblănit, iar asta îl încântase pe micul păsăroi zburător. Avea de gând să treacă zilnic pe la geamul apartamentului în care locuiește Bondocel, alături de Mara și să-și încurajeze amicul. Cât despre Bondocel, a reușit să dea jos câteva kilograme, iar Mara a luat în considerare chiar participarea în anul următor la o serie de concursuri. Plimbările au rămas un obicei pentru Bondocel, iar vara petrece ore întregi în parc, alergând după fluturi. Nu, nu-i mănâncă, doar îi urmărește. E un fel de joc de volei pentru el.

– Hei! Meeeou! Da, Bondocel îți vorbește. Vreau să-ți spun că recent20 am fost la concursul „Cea mai pufoasă felină” și am câștigat. Știi ce înseamnă asta? Da, am reușit să mă țin de regim și exerciții și acum sunt din nou în formă. Sunt sănătos și Mara e nespus de fericită de reușita mea. Acum nu mai sunt balonat dimineața și sunt încântat când Mara mă ia în brațe. Mrrr! Cipi m-a ajutat enorm! Ce bine că nu mănânc vrăbiuțe.


Scurtă listă a cuvintelor care îi pot pune pe gânduri pe cei mici. Nu trebuie să evităm cuvintele noi, doar pentru că sunt un pic mai complicate. O poveste nouă trebuie privită ca pe un exercițiu de vocabular chiar la îndemână.

1 dozator: aparat mic sau mare care eliberează porții mici de mâncare/apă;
2 balonat: umflat la burtică precum un balon;
3 descendent: urmaș, rudă apropiată;
4 frecventa: a merge des într-un anumit loc;
5 zarvă: gălăgie, zgomot mare;
6 trândăvi: a petrece vremea lenevind;
7 atlet: persoană puternică, cu o condiție fizică bună;
8 conceput: creat;
9 ațos: plin de ațe, care nu e fraged;
10 pipăi: a atinge ușor și repetat cu mâna pentru a verifica forma/textura;
11 soi: categorie aparte, de calitate superioară;
12 nedumerit: mirat, surprins, nelămurit;
13 prestigiu: important, valoros;
14 entuziasmat: încântat;
15 escalada: a se cățăra pe un zid sau pe un obstacol înalt, pentru a trece de partea cealaltă;
16 sisal: plantă exotică din care se fac frânghii/funii;
17 gudura: a arăta bucuria prin diferite mișcări și dând din coadă;
18 delecta: a se bucura, a simți plăcere;
19 efort: concentrarea forțelor pentru a trece peste o greutate, situație dificilă;
20 recent: care s-a întâmplat de curând, nu de mult timp.